Робополиция -
свободата на изразяване
под заплаха!

ЕС планира да въведе автоматично филтриране
на информацията, споделяна от потребители

Покажи, че не си съгласен!
Защити свободата си на изразяване!

Подпиши сега

Член 13

По време на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз се очаква да се приеме новата Директива относно авторското право в цифровия единен пазар. В нея е включен и спорният Член 13, според който всички интернет сайтове, работещи със съдържание, качено от потребителите, ще трябва да инсталират автоматични системи за предварително следене, разпознаване и триене на съдържание. Това решение ще застраши основните права и свободи както на българите, така и на всички останали граждани на Европейския съюз.

Робо полицията

Филтрирането на съдържание, предвидено в Член 13 ще бъде автоматично управлявано от алгоритми. Алгоритмите за филтриране на информация ще станат част от нашия живот. Ето какво ни очаква ако член 13 бъде приет:

 

 • Роботи ще решават какво може и какво не може да бъде споделяно от нас. Те нямат чувство за хумор, ирония или пък нюанс. Те не разграничават правомерната употреба на чужди авторски произведения от пиратството – те просто ще трият.
 • Роботите не разбират кога съдържанието е използвано правомерно за целите на цитата, анализа, критиката или с образователна цел, по силата на лицензи или в ремикси.
 • Роботи ще следят нашите действия в интернет и ще ги цензурират.
 • Роботите ще ограничат достъпа ни до знание.
 • Роботите ще сложат край на отворения интернет без цензура, който Европа до този момент познаваше.
 • Роботите ще върнат България години назад, когато цензурата беше част от нашия живот.

Покажи, че не си съгласен!

Единственият начин е да упражним граждански натиск и да бъдем чути. Ако не искаш да бъдеш следен, ако не искаш съдържанието ти да бъде цензурирано от роботи, ако не искаш Член 13 да бъде приет – Подпиши петицията тук

Подпиши сега!

Обсъждането и бъдещото гласуване на Член 13 се случва в европейските институции с малко обществено внимание. В следващите месеци, когато България председателства Европейския съюз, ние можем да направим промяната и да не оставим дебата за свободата на словото, изразяването и интернет да се реши без съпротива в коридорите на НДК.

Твоят подпис може да е решаващ с борбата за нашето лично пространство и свобода на изразяване.

Какво не е наред с Член 13?

 • Убиец на стартиращи фирми!

  Системите за автоматично разпознаване и триене често са скъпи. Това би вдигнало огромна бариера пред младите предприемачи. Големите интернет играчи вече на практика разполагат със системи за мониторинг и всяка нова платформа ще трябва да разполага с техния ресурс, за да си гарантира съществуване.

 • Поставя свободите ни под заплаха!

  Същите технологии се използват от редица държави с цел цензура. Веднъж съществуваща, би имало риск от злоупотреба с инфраструктурата.

 • Предлага ненадеждна технология!

  Системите не разпознават кога защитеното съдържание се ползва правомерно. Алгоритмите ще филтрират това, което желаем да изразим онлайн дори да имаме право да споделим чужда творба, като например стих, музика или изображение, по силата на закон, свободен лиценз или на договор.

 • Противоречи на:

  • Фундаментални права и свободи като свобода на изразяване и свобода на достъп до информация, залегнали както в Хартата на ЕС, така и в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи;
  • Директивата за електронната търговия (т.нар. e-commerce directive) и Директивата относно хармонизирането на някои аспекти на авторското право и сродните му права в информационното общество (т.нар. Infosoc directive);
  • Съдебната практика на ЕС, тълкуваща европейското законодателство по преюдициални запитвания

Те вече подписаха!

Артисти, неправителствени организации, представители на бизнеса и интернет потребители подписаха петицията и показаха своята подкрепа в битката срещу приемането на Член 13.

Към отвореното писмо